Składniki:
600g mąki pszennej typ 500
100ml oleju roślinnego
ok. 300ml miodu naturalnego (ja mieszałam rzepakowy z lipowym, tę kwestię pozostawiam waszym gustom)
100g cukru pudru
2 płaskie łyżki kakao
1 jajo
2 łyżeczki sody
cynamon
goździki
Wymieszać oddzielnie suche i mokre składniki, po czym wszystko połączyć i zagnieść. Zagniatać do momentu, aż ciasto osiągnie konsystencję plasteliny. Rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Piec 10 minut w temp. 170 stopni.
* Uwaga! Goździki zmiażdżyłam w moździerzu, wyjęłam większe kawałki, a 'goździkowy pyłek' wrzuciłam do ciasta. Dzięki temu pierniczki intensywnie pachną.
lukier:
składniki: cukier puder, mały burak, woda
Burak dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Na dno niewielkiego garnka wlać odrobinę wody, włożyć burak, gotować przez chwilę - do momentu puszczenia soku. Mieszać wywar z buraka z cukrem pudrem (mniej więcej 1 łyżka wywaru na 3 łyżki cukru).




Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz